Ergo Pers Home
  

E N G

  
  
 
 

 

 

 

Op 11 december 2003 opende in het Caemersklooster te Gent Exil de peintre, een tentoonstelling rond de gelijknamige Ergo Pers uitgave, een boek met 64 etsen en een onuitgegeven tekst La lettre au nègre van Philippe Vandenberg.

Een jaar lang werkte Philippe Vandenberg (°1952, Gent) aan deze serie etsen die, samen met een gelijktijdig ontstane tekst gebonden werden in een boek. De etsen werden van december 2002 tot november 2003 gerealiseerd in het atelier van Henri Hemelsoet.
Het contact met de grafische techniek gaf een nieuwe wending aan zijn werk. Motieven als 'kruisiging' en de existentiële bevraging van de plaats van de mens en de kunstenaar in deze wereld zijn nog steeds prominent aanwezig, maar de beeldentaal is minder getormenteerd geworden, meer gelouterd en uitgepuurd. Het anekdotische uit zijn vroegere werk heeft nu plaats gemaakt voor configuraties van een zuiver abstract lijnenspel, met referenties naar Louise Bourgeois, Jürgen Partenheimer, Barnett Newman en anderen.
De etsen ontstonden van december 2002 tot november 2003 in het atelier van Henri Hemelsoet. Rein Ergo stond in voor de vormgeving en het uniek ontwerp.

Exil de peintre was een realisatie van Philipe Vandenberg, Henri Hemelsoet en Rein Ergo. Het atelier van Ergo Pers bevindt zich aan de Muinkkaai in Gent, en grenst als bij toeval aan het voormalige atelier van Philippe Vandenberg in de Hofstraat.

Exil de peintre
verscheen in een beperkte oplage van 33 exemplaren.
Het boek bestaat uit twee volumes : een eerste deel met een reeks van 53 etsen en de tekst, en een tweede deel met een suite van elf door Philippe Vandenberg gesigneerde en genummerde etsen. Elk exemplaar is ook in het colofon door de kunstenaar genummerd en gesigneerd.

Het boek is opgedragen aan zijn drie kinderen.

28 cm x 35 cm, twee delen, 96 + 24 pagina's, in foedraal. Uitverkocht.
Beeldmateriaal op aanvraag.

 

Philippe Vandenberg, La lettre au nègre, dans Exil de peintre, Ergo Pers, Gand, 2003.
Brief aan de neger, vertaald uit het Frans door Joost Beerten.

[Luister naar de stem van François Beuckelaers in La lettre au nègre,( Les frères Zarakoff, 2004)

 

 

 

                 
                     
                     
                     
 
 
 
 
 
 
                     
 
 
 
 
 
 
                     
 
 
 
 
 
 
                     
Philippe Vandenberg, etching for Exil de Peintre, Ergo Pers, 2003 [printer's proof in sanguine]  
                     
    Philippe Vandenberg, Henrie Hemelsoet, etching proof print for 'Exil de peintre', Ergo Pers, 2003   Philippe Vandenberg, Henrie Hemelsoet, etching proof print in graphite black and sanguine for 'Exil de peintre', Ergo Pers, 2003          
                     
       
                     
       
                     
     
             
 

 


Petite sélection

Philippe Vandenberg, Saint-John's Drawings, 2008

Philippe Vandenberg. L'important c'est le kamikaze | Oeuvre 2000-2006. Musée Arthur Rimbaud, ON LINE vzw, 2006

Bernard Gaube. L’exercice d’une peinture. Cahier n° 1. Bruxelles 2003. Hier verscheen de eerste tekstversie van wat later La Lettre au Nègre werd in Exil de peintre (Ergo Pers, 2004).

Philippe Vandenberg. Oeuvre 1995-1999. Antwerpen : MUHKA - MUseum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, 1999

Volledige bibiografie - pdf

Een mooie tekst over zijn werk verscheen ook in Ons erfdeel, Yella Arnouts, Het laatste voor de dood. Philippe Vandenberg (1952 – 2009).

Willem Elias, In Memoriam Philippe Vandenberg, Vakgroep Educatiewetenschappen (Vrije Universiteit Brussel) | uvv - deMens.nu

Ludo Bekkers, Het avontuur van het schilderen. Over het oeuvre van Philippe Vandenberg | Ons Erfdeel, jaargang 39 (1996) , p. 575 | www.dbnl.org

 

 

Mario De Brabandere en Philippe Vandenberg (Exil de peintre en Débris) in Main d'oeuvre, 2015

Mario De Brabandere en Philippe Vandenberg (Exil de peintre en Débris),
Ergo Pers uitgaven en kunstenaarsboeken in Main d'oeuvre, 2015

 

 

[1] Les eaux-fortes d'Exil de peintre ont été réalisées dans l'atelier de gravure d'Henri Hemelsoet, maître imprimeur et collaborateur enthousiaste d'Ergo Pers depuis 1999. Pour Rein Ergo, il a réalisé des séries de gravures de Roger Raveel, Dan Van Severen, Jürgen Partenheimer, Johan Tahon, Carole Vanderlinden, Jean-Marie Bytebier, Karel Dierickx, Pierre Alechinsky, Philippe Vandenberg, Mario De Brabandere et bien d'autres.