Op 11 december 2003 opende in het Caemersklooster te Gent Exil de peintre, een tentoonstelling rond de gelijknamige Ergo Pers uitgave, een boek met 64 etsen en een onuitgegeven tekst La lettre au nègre van Philippe Vandenberg.

Een jaar lang werkte Philippe Vandenberg (°1952, Gent) aan deze serie etsen die, samen met een gelijktijdig ontstane tekst gebonden werden in een boek. De etsen werden van december 2002 tot november 2003 gerealiseerd in het atelier van Henri Hemelsoet.
Het contact met de grafische techniek gaf een nieuwe wending aan zijn werk. Motieven als 'kruisiging' en de existentiële bevraging van de plaats van de mens en de kunstenaar in deze wereld zijn nog steeds prominent aanwezig, maar de beeldentaal is minder getormenteerd geworden, meer gelouterd en uitgepuurd. Het anekdotische uit zijn vroegere werk heeft nu plaats gemaakt voor configuraties van een zuiver abstract lijnenspel, met referenties naar Louise Bourgeois, Jürgen Partenheimer, Barnett Newman en anderen.
De etsen ontstonden van december 2002 tot november 2003 in het atelier van Henri Hemelsoet. Rein Ergo stond in voor de vormgeving.


Exil de peintre was een realisatie van Philipe Vandenberg, Henri Hemelsoet en Rein Ergo.

Exil de peintre
verscheen in een beperkte oplage van 33 exemplaren.
Het boek bestaat uit twee volumes : een eerste deel met een reeks van 53 etsen en de tekst, en een tweede deel met een suite van elf door Philippe Vandenberg gesigneerde en genummerde etsen. Elk exemplaar is ook in het colofon door de kunstenaar genummerd en gesigneerd.

28 cm x 35 cm, twee delen, 96 + 24 pagina's, in foedraal. Uitverkocht.
Beeldmateriaal op aanvraag.


 
     
   
 
                     
                     
                     
                     
 
 
 
 
 
 
                     
 
 
 
 
 
 
                     
 
 
 
 
 
 
                     
                     
     
             
 
 
   


   
 
Philippe Vandenberg, een selectie etsen voor Exil de Peintre, Ergo Pers, 2004
[proefdrukken gedrukt door Henrie Hemelsoet°]
 
     
Exil de peintre in Main d'oeuvre, 2015  

Exil de peintre en Débris in Main d'oeuvre, 2015

 

 
 

 

  

 

 
 

° De etsen voor Exil de peintre ontstonden in het etsatelier van Henri Hemelsoet, meesterdrukker en al sinds 1999 enthousiast medewerker van Ergo Pers. Hij realiseerde voor Rein Ergo reeksen etsen van Roger Raveel, Dan Van Severen, Jürgen Partenheimer, Johan Tahon, Carole Vanderlinden, Jean-Marie Bytebier, Karel Dierickx, Pierre Alechinsky, PhilippeVandenberg, Mario De Brabandere en vele anderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   
 
copyright © ergo pers some rights reserved
site design by Zeuxis