Philippe Vandenberg, ets voor Exil de Peintre, Ergo Pers, 2003

   
E N G

Philippe Vandenberg, ets voor Exil de Peintre, Ergo Pers, 2003
[drukproef door Henrie Hemelsoet]

 


 
 

Dit is de laatste ets uit Exil de peintre, een kunstenaarsboek met 64 etsen en een onuitgegeven tekst La lettre au nègre van Philippe Vandenberg.
In dit grensverleggende boek keerde Vandenberg terug naar een universele, naar abstractie neigende beeldtaal, waarin herkenbare thema's als het doolhof en het kruis een constante zouden worden. Met een niet aflatende energie zocht hij in Exil de peintre naar het ultieme beeld.


De laatste etsen


De laatste etsen waren somber, op de kleurrijke rode en paarse bloemen drukt hij een diep donker zwart vlak, een figuur die naar een Romaans grondplan lijkt te verwijzen. De speciaal voor Philippe Vandenberg ontwikkelde etstechniek liet hem toe een bijna geschilderd diepzwart oppervlak te creëren, waarin penseelstreken zichtbaar werden.

 


 

 

 

 

 

     

 

Philippe Vandenberg, Exil de Peintre, Ergo Pers, 2003, de laatste etsen

 

 

 

Exil de peintre is een uitgave van Ergo Pers, een uitgeverij van kunstenaarsboeken en livres de peintres, waarin schrijvers en beeldende kunstenaars samengebracht worden. Armando, Hugo Claus en Pierre Alechinsky, Gerrit Kouwenaar en Constant, Roland Jooris en Raoul De Keyser, Cees Nooteboom, John Ashbery en Jürgen Partenheimer zijn enkele kunstenaars die meewerkten van een Ergo Pers-uitgave. 
Uitgaven van Ergo Pers maken deel uit van de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Rijksmuseum, De Koninklijke Bibliotheek Den Haag, de Koninklijke Bibliotheek Albert I en de Bibliothèque nationale de France (BnF).
De uitgeverij verhuisde in 2018 voor een deel naar Italië.