Ergo Pers Home
  

  
  
 

La ligne est déchirure: brillante, elle est sentier; sombre, elle borde les rivages.

 

Pierre Alechinsky (geboren in Brussel in 1927).
In 1947 werd Alechinsky lid van de groep 'Jeune peinture belge' en had zijn eerste solotentoonstelling in Brussel. Na de ontmoeting met Christian Dotremont, een van de stichters van Cobra, sloot Alechinsky zich in 1949 aan bij deze kunstvernieuwende beweging. Kunstenaars eisten de vrijheid op zich op verschillende manieren te uiten, nu eens als schrijver, dan weer als schilder, en werkten vaak samen aan een kunstwerk. Deze geest van samenwerking die van fundamentele betekenis was voor de Cobrakunstenaars bracht Alechinsky ook na de jaren zestig tot intensieve gezamenlijke arbeid met onder meer Karel Appel en Walasse Ting. Met Dotremont maakte hij verschillende peintures-mots en poëtische teksten van bevriende auteurs werden met zijn grafisch werk geïllustreerd. Er verschenen precieuze uitgaven met ondermeer Bram Van Velde, Asger Jorn, Yves Bonnefoy en Juan Miró.
Ook als schrijver was Alechinsky actief. Een groot deel van zijn teksten werd gebundeld in De andere hand (Meulenhoff, 1987), in een vertaling van Hugo Claus en Freddy De Vree.
In 1960 en 1972 werd zijn werk getoond op de Biënnale van Venetië. Er volgden tentoonstellingen op Documenta III in Kassel (1964), in het Centre Pompidou in Parijs (1978), het Guggenheim Museum in New York (1987) en de Galerie Nationale Jeu de Paume in Parijs (1998).

 
     
 

E R G O   P E R S   U I T G A V E N

 
 

Flagrant, een Ergo Pers uitgave met tekst van Hugo Claus en drie etsen van Alechinsky.
Deze uitgave met negen nieuwe gedichten van Hugo Claus verscheen op 15 mei 2004 in een boekproject naar een concept van Kris Landuyt.
Het boek verschijnt in een oplage van 75 Arabisch genummerde exemplaren, gedrukt op Hahnemühle 230 g. Bij elk exemplaar hoort een suite met drie door Alechinsky gesigneerde en genummerde etsen. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door Hugo Claus en Pierre Alechinsky. De gedichten werden vertaald door Marnix Vincent. De tekst werd gezet uit Bembo corps 18 en gedrukt door Rein Ergo, de etsen door Dominique Guibert in Atelier Dutrou te Parijs.
Het boek telt 52 pagina's, de afmetingen zijn 28 cm x 35 cm, blauw foedraal met opdruk.

Meer info

 

 
 

     
 

Flagrant, met drie etsen van Pierre Alechinsky
en gedichten van Hugo Claus, Ergo Pers 2004

 

 
 

Lichthouwen, gedichten van Jacques Dupin met drie etsen van Pierre Alechinsky, 28 cm x 35 cm. 48pagina's, foedraal met opdruk.
De oplage van deze editie bedraagt 64 Arabisch genummerde exemplaren.
De nummers 1 tot 32 werden gedrukt op Moulin de Pombie 270 g en bevatten een autograaf van de auteur; de nummers 33 tot 64 werden gedrukt op Hahnemühle 230 g. Bij elk exemplaar hoort een suite met drie door Alechinsky gesigneerde en genummerde etsen. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door Jacques Dupin en Pierre Alechinsky.
De drie etsen uit Lichthouwen worden opgenomen in de 'catalogue raisonné' van zijn oeuvre.
 
 

     
 

Lichthouwen, met drie etsen van Pierre Alechinsky
en gedichten van Jacques Dupin, Ergo Pers 200

 
 

 

 
 

De nachtzomer / L ' Été de Nuit, een tweetalige uitgave met gedichten van Yves Bonnefoy en drie etsen van Alechinsky, 28 x 35 cm, foedraal met opdruk.
De oplage van deze editie bedraagt 64 Arabisch genummerde exemplaren, gedrukt op Hahnemühle 230 g. Bij elk exemplaar hoort een suite van drie door Alechinsky gesigneerde en genummerde etsen die gedrukt werden op geschept Chinees papier en tijdens het drukken op het editiepapier gelijmd. Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door Yves Bonnefoy en Pierre Alechinsky.
Ook deze drie etsen worden opgenomen in de 'catalogue raisonné' van zijn oeuvre.

 

 
 

     
 

De Nachtzomer, met drie etsen van Pierre Alechinsky
en gedichten van Yves Bonnefoy, Ergo Pers 2002

 

 
 

 

De lijn is scheur: als ze schittert is zij een weg, als ze donker is dekt zij ons toe.

Pierre Alechinsky, Ideotraces
vertaling Hugo Claus en Freddy De Vree

 
     
 


Met Yves Bonnefoy:

Par expérience, F.B., Paris, 1976.
L'excédante, F.B., Paris, 1982.
Quatre pas dans l'intraduisible, F.B., 1991.

Met Hugo Claus :
Karel Appel & Pierre Alechinsky, Encre à deux pinceaux et leurs poèmes par Hugo Claus. Paris 1978. Uitgave van een Cobra-project, uitgevoerd in de jaren 1976-1978, opgebouwd uit vier onderdelen: schilderijen in twee verschillende technieken en tekeningen door Appel en Alechinsky, met gedichten van Hugo Claus, geïnspireerd door het werk van de beide kunstenaars, in de vertaling van Freddy de Vree. De gedichten dateren uit 1978, en werden door Hugo Claus gemaakt tijdens een bezoek aan Karel Appel in New York.Treize manières de regarder un fragment d'Alechinsky / Dertien manieren om een fragment van Alechinsky te zien, Antwerpen, Ziggurat. Ontstond in eerste versie als inleiding op een tentoonstelling van Alechinsky in 1963.
L''Oie belge (63 Kwatta-rijmen voor Gans België), Brussel, Paleis voor Schone Kunsten, n.a.v. Europalia '80 verschenen t.g.v. het inspelen van het met Pierre Alechinsky ontworpen ganzenbord. Claus vertaalde met Freddy de Vree ook prozateksten van Alechinsky in De andere hand : Verhalen van een schilder.<L I T E R A T U U R


Naast het klassieke Pierre Alechinsky, Les Etampes de 1946 à 1972 (Yves Riviere, Paris, 1973), kan je voor een overzicht van zijn geïllustreerde boeken bijvoorbeeld terecht in Divers Faits, de catalogus van de tentoonstelling in Vevey, waarin zijn samenwerking met Butor, Dotremont, Cendrars en enkele andere Franse auteurs belicht wordt.

Yves Riviere, Pierre Alechinsky. Les estampes de 1946 a 1972, Paris, Yves Riviere, 1972. D’encre et d’eau, 225 aquarelles et dessins, textes de Pierre Alechinsky, Hugo Claus et Georges Duby. [Paris], Éditions Yves Rivière, 1995, 264 p.

Alechinsky — Divers Faits
, , Musée Jenish-Art et Lettres, Vevey, Skira editore, Milano, 2000.

Daniel Abadie, Chronologie in Alechinsky, Paris, Galerie nationale du Jeu de Paume, 1998

Riva Castleman, A Century of Artists Books, New York, The Museum of Modern Art, 1994.

Antoine Coron, Livres i!lustrés depuis 1947. Paris, Bibliothèque nationale, 1988.

Michel Butor, Michel Sicard, Alechinsky Travaux d'impression. Paris, Galilée, 1992.

Bijna volledig is Pierre Alechinsky, The Complete Books, Ceuleers & Van de Velde, Antwerpen, 2002.
 
 
 
 
L I C H T H O U W E N

D E    N A C H T Z O M E R
L ' É T É    D E   N U I T

 

 

 

 

 

 

 

  copyright © ergo pers
site design by Zeuxis