Ergo Pers Home
  
 

  
  
 

 

      

 

 

 


Cees Nooteboom debuteerde in 1955 met de roman Philip en de Anderen die al snel gevolgd werd met de dichtbundel 'De Doden zoeken een Huis' (1956). Vuurtijd, ijstijd, Gedichten (1984) bevat al zijn gedichten en dichtbundels van 1955 tot 1983, en Bitterzoet honderd gedichten van vroeger en zeventien nieuwe (2000). Het verdwijnen van de grens tussen werkelijkheid en fictie, en het verglijden van de tijd is een thematiek die in zijn werk steeds terugkomt.

Nooteboom wordt gerekend tot de belangrijkste Europese schrijvers en werd gelauwerd met een groot aantal literaire onderscheidingen. Hij ontving in 1991 het Legion d’honneur en werd in hetzelfde jaar benoemd tot lid van de Akademie der Künste Berlin. In 2003 kreeg hij de Oostenrijkse staatsprijs voor literatuur. In 2004 werd hem de PC Hooftprijs toegekend voor zijn gehele oeuvre, datzelfde jaar ontving hij de hoge Franse culturele onderscheiding Commandeur des Lettres et des Arts.
Nootebooms werk is vertaald in meer dan dertig talen. Zijn verzameld werk verschijnt bij Suhrkamp, Duitsland.

Cees Nooteboom woont afwisselend in Amsterdam en op het eiland Menorca, Spanje.

 


 

 
      
      
 

De slapende goden | Sueños y otras mentiras, een livre de peintre met gedichten van Cees Nooteboom en lithografieën van Jürgen Partenheimer verschijnt in de zomer van 2005 bij Ergo Pers. Het is een tweetalige uitgave waarin het minimalisme van Partenheimer subliem geplaatst wordt tegenover de poëzie van Nooteboom. Het boek bevat vijf lithografieën (gedeeltelijk in kleur), een suite van twee gesigneerde lithografieën en een doorlopende ets op de kaft. De oplage van deze editie bedraagt achtenveertig genummerde exemplaren, waarvan vierentwintig met een Duitse vertaling van Ard Posthuma, en vierentwintig met een Franse vertaling van Jan H. Mysjkin en Pierre Gallissaires. Alle exemplaren werden door de dichter en de kunstenaar in het colofon gesigneerd. Prijs € 1.300.
De slapende goden | Sueños y otras mentiras werds voorgesteld in Dresden [Buchmuseum der Sächsischen Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek Dresden] tijdens de tentoonstelling 'Jürgen Partenheimer | Künstlerbücher' in augustus 2005.


 
         
     

M E E R   I N F O 
         
         
   

In december 2007 verscheen bij Ergo Pers Licht Overal, een livre de peintre met gedichten van Cees Nooteboom en etsen van Hugo Claus.

Hoewel hun leven lang vrienden voor het leven maakten Cees Nooteboom en Hugo Claus nooit eerder samen een boek. Dat Claus en Nooteboom dat nu wel deden is alleen daarom al een uitzonderlijke gebeurtenis. Voor Licht overal schreef Cees Nooteboom twaalf nieuwe gedichten. Hugo Claus liet er zich door inspireren en maakte er vier etsen bij. Een gebeurtenis, een landschap, een stemming, een gedicht, een tekening. De taal, soms helder, dan weer duister en diep, voegt zich als vanzelf bij het speelse en directe van Claus’ inkttekeningen.
Licht overal is een uniek vriendenboek geworden van twee van de belangrijkste Nederlandse auteurs.

Licht Overal is een gezamenlijke uitgave van Ergo Pers Gent en Antiquariaat de Slegte Antwerpen en verscheen in een beperkte oplage van 54 exemplaren. Bij elk exemplaar hoort een suite met vier door Hugo Claus getekende en genummerde etsen.
Alle exemplaren werden in het colofon gesigneerd door de auteur en de kunstenaar.

 
         
                        L I C H T   O V E R A L   [ K L A R A ]
        [ Ramblas 17/12/07 | Reportage van Gudrun De Geyter naar aanleiding van het verschijnen van Licht Overal ]
 
           
               C E E S   N O O T E B O O M   L E E S T   D E   G E D I C H T E N   
           
                 E T S E N  
           
     
 
        Hugo Claus, etsen voor Licht Overal, bij gedichten van Cees Nooteboom.
 
         
         
               M E E R   I N F O  
 
 
   Links

Op zoek naar de resterende tijd
|
De laatste week met Hugo Claus was onvergetelijk
Michael Bellon sprak met Cees Nooteboom (De Standaard Online, vrijdag 26 december 2008).
 
    

 
      
      
    
 
        
      
      
      
      
      
      
      
      
      
copyright © ergo pers | some rights reserved
site design by Zeuxis