Ergo Pers Home
  

  
  
 

   

Main d"oeuvre Persbericht


 

In 2015 bestaat Ergo Pers 20 jaar. Twee tentoonstellingen, in het Roger Raveelmuseum en het Gemeentemuseum Den Haag zullen twee decennia Ergo Pers in beeld brengen.
In het Roger Raveelmuseum van 22 maart tot 14 juni (opening op zondag 22 maart, 11 00 uur) en in het Gemeentemuseum Den Haag van 3 oktober tot 3 januari 2016.


   

Ergo Pers is een uitgeverij van kunstenaarsboeken waarin schrijvers en beeldende kunstenaars samengebracht worden. Hugo Claus en Pierre Alechinsky, Gerrit Kouwenaar en Constant, Roland Jooris en Raoul De Keyser, Jean-Marie Bytebier en Miriam Van hee, Cees Nooteboom, John Ashbery en Jürgen Partenheimer, Armando, het zijn slechts enkele namen.
Het kunstenaarsboek als autonoom kunstwerk. Dat is de ambitie van elke uitgave.
Schrijver en kunstenaar, tekst en beeld brengen een derde kunstwerk tot stand, een boek.


Armando, Jürgen Partenheimer en Dan Van Severen in Main d'oeuvre  

De tentoonstelling Main d’œuvre in het Roger Raveelmuseum focust op enkele kunstenaars uit het fonds van Ergo Pers. De boeken zijn de leidraad waarlangs het werk van Armando, Mario De Brabandere, Roger Raveel, Lucassen, Jürgen Partenheimer, Karel Dierickx, Ronald Noorman, Hanns Schimansky, Philippe Vandenberg en enkele anderen met elkaar verbonden wordt. Van elk van deze kunstenaars worden een of meer grote werken getoond, een tekening en een grafisch werk. Een monumentaal werk van Dan Van Severen op doek hangt er naast een gelaagd werk van Ignace De Vos, een ingehouden bronzen beeld van Johan Tahon, een handgesneden houten lepel van Raphaël Buedts, monumentale schilderijen van de betreurde Philippe Vandenberg en Karel Dierickx, de tekeningen van Ronald Noorman of Hanns Schimansky, de opeenvolging van beeld na beeld legt een niet vermoede verwantschap tussen deze kunstenaars bloot. Er wordt ons ook een blik gegund in wat deze kunstenaars zelf verzamelen. Een schilderij van Lucassen komt uit de collectie van Ronald Noorman, Ignace De Vos en Philippe Vandenberg vinden we terug in de verzameling van Mario De Brabandere, tekeningen van Jürgen Partenheimer en Noorman in de verzameling van Armando.


 

De titel Main d’œuvre verwijst naar Solesmes, een vroege uitgave van Ergo Pers met een essay van Roland Jooris over Pierre Reverdy, waarvoor Dan Van Severen een ets tekende. Reverdy werd wel eens een manouvrier du verbe genoemd. Jooris vertaalde in Solesmes main d’œuvre als 'handwerk'. Het is een begrip dat het werk van Rein Ergo typeert. Een manouvrier du papier° die graag alles zelf in de hand heeft, van het samenbrengen van kunstenaars tot vormgeven, drukken, inbinden en presenteren.links

Een kleine geschiedenis


 

Kunstenaarsboeken in Main d'oeuvre, Roger Raveelmuseum 2015
Kunstenaarsboeken in Main d'oeuvre, Roger Raveelmuseum 2015
   

° 'Main-d'œuvre, révèle le secret profond du poète et de son originalité. Voici en effet un poète, au sens authentique et étymologique, d'abord un manouvrier du verbe. N'était-il pas issu d'une lignée d'artisans languedociens, manouvriers de la pierre et du bois dans cette Montagne Noire où nature et solitude se joignent en un accord à la fois pathétique et serein ?'

Henri LEMAÎTRE, « REVERDY PIERRE - (1889-1960) », Encyclopædia Universalis

 

Johan Tahon, ets voor ZING ZING, Ergo Pers 2015  

In 2015 verschijnt Everness, een kunstenaarsboek met etsen van Per Kirkeby en tekst van Jorge Luis Borges, en ZING ZING, een luxe-editie met acht etsen van Johan Tahon en gedichten van Peter Verhelst. Dit laatste boek wordt voorgesteld in het Raveelmuseum.
Op 3 mei krijgt het boek speciale aandacht en leest Peter Verhelst de gedichten uit ZING ZING. Johan Tahon toont er een aantal unieke schetsboeken.

 

Johan Tahon, ets voor ZING ZING, Ergo Pers 2015 Johan Tahon, ets voor ZING ZING, Ergo Pers 2015Johan Tahon, ets voor ZING ZING, Ergo Pers 2015

 

Praktisch

Tentoonstelling van 22 maart t/m 14 juni 2015
Roger Raveelmuseum Gildestraat 2-8, B-9870 Machelen-Zulte
Open: woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00
Gesloten op maandag en dinsdag
Info: tel. +32 (0)9 381 60 00 en www.rogerraveelmuseum.be 

 

Afbeeldingen

 

Uitnodiging Main d'oeuvre in het Roger Raveelmuseum

   

 

         
   
Raoul De Keyser, Watercolour
         
   
         
   
         
   
         
   
         
   
         
   
         
    Dan Van Severen
         
   
         
   
   

 

   

 

 

 

   

links

Roger Raveelmuseum

Gemeentemuseum Den Haag

Pers H art | Inge Braeckman | Het kunstenaars boek in Roger Raveelmuseum | De tot leven gewekte goden van Rein Ergo

   

 

Armando, Zonder titel, 1958 (nr. 37), MOA Museum Oud Amelisweerd