Ergo Pers Home
  

  
  
 
   
       
  Collecties Ronald Noorman  
       
       
       
   
Ronald Noorman in Museum De Pont, 2011
     
       
     
       
   

Het werk van Ronald Noorman is opgenomen in diverse toonaangevende collecties in binnen- en buitenland. In Nederland is zijn werk ook terecht gekomen op plaatsen die hem zelf erg dierbaar waren. Het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, Teylers Museum Haarlem. Ook zijn kunstenaarsboeken, en vooral de livres de peintre die hij voor Ergo Pers realiseerde vonden hier een mooie plaats.

Het Rijksmuseum, Amsterdam

Een uitgebreide collectie tekeningen en grafiekbladen (24 werken). Ook kunstenaarsboeken Negende Eeuw en Krijtdiertjes zijn in de collectie opgenomen. Bijzonder zijn een paar heel oude, maar prachtige droge naaldetsen. Via dit contactformulier kan je een aanvraag doen om het werk van Ronald op de hand te komen bekijken.

www.rijksmuseum.nl

Het Stedelijk Museum, Amsterdam

Een precieuse verzameling tekeningen, alle Ergo Pers-uitgaven, van Sur Place tot Tourniquets.
In 2008 maakte deel uit van een tentoonstelling Kunstenaarsboeken uit de collectie. Naast Sur Place van Ronald Noorman (Ergo Pers 2006) was er werk te zien van Carl Andre, Arp, Louise Bourgeois, Günter Förg, Jan Hendrikse, Jasper Johns, Asger Jorn, Lucebert, Robert Motherwell, Per Kirkeby, Mimmo Paladino, Penck, Neo Rauch en herman de vries.

www.stedelijk.nl

Het Teylers Museum in Haarlem heeft een aantal oudere, mooie tekeningen van Ronald Noorman in zijn collectie.

www.teylersmuseum.nl

Steendrukkerij Aad Hekker in Amsterdam beheert een deel van Ronald Noormans grafiek. Je krijgt er een mooi overzicht van de lithografische productie van Ronald Noorman.

www.actuelegrafiek.nl

 

Ronald Noorman

Naar aanleiding van het overlijden van Ronald Noorman in maart 2018 schreef Suzanna Héman deze tekst.

Noorman was een bescheiden én eigenzinnig kunstenaar. Na een opleiding aan de Rietveld Academie waar hij leerde schilderen legde hij zich uitsluitend toe op het tekenen.

De intimiteit van de tekenkunst, waarbij de gedachte via de hand direct op het papier komt zonder tussenkomst van een kwast en die weinig tot geen ruimte biedt voor verbeteringen was Noormans metier pur sang. Zijn tekeningen kenmerken zich door simpele vormen en bewegen tussen abstractie en figuratie. In sommige tekeningen zijn landschappelijke kenmerken te herkennen, andere zijn volledig abstract. De meeste werken zijn zonder titel maar een enkele keer wordt daar, tussen haakjes, een toevoeging aan gegeven die een bepaalde interpretatie stimuleert. Met zijn materiaal - houtskool, potlood, krijt, pastel, gouache -  in de aanslag zoekt Noorman naar een evenwicht tussen krachtige en voorzichtige bewegingen.

Over het betrekkelijk kleine formaat van zijn meeste werk schreef hij zelf: ‘Als kunstenaar ben ik niet snel onder de indruk van grootschalig werk. Ik houd me liever bij de menselijke maat. Op klein formaat moet ik me concentreren op kracht, monumentaliteit, spanning, ruimtelijkheid, vaart.’

Noorman had een grote belangstelling voor Outsider art, en was daar ook verzamelaar van. Hij werkte dan ook enkele jaren op een atelier voor mensen met een verstandelijke beperking. In 2008 organiseerde hij een expositie bij Galerie Hamer (voor Outsider art) met eigen werk en werk van twee door hem bewonderde outsider-kunstenaars: André Prues en Alexis Lippstreu. In deze twee kunstenaars herkende Noorman een gelijke obsessieve manier van werken. Zo werkte Prues zo lang aan een blad tot er geen centimeter onbewerkt was. En schuifelde Noorman net zo lang op zijn knieën over de vloer van zijn atelier werkend aan tekeningen tot er geen ruimte voor hem zelf meer over was.

Naast tekenaar was Noorman een begenadigd graficus. In samenwerking met Ergo Pers uit Gent maakte hij verschillende kunstenaarsboeken waarin zijn grafiek werd opgenomen naast poëzie van Hans Favery (Surplace, 2006) en Wislawa Szymborska (Krijtdiertjes, 2012).

We zullen hem missen. Noorman was een fantastisch pleitbezorger voor de kunst, en wees zijn grote netwerk geregeld op bijzondere tentoonstellingen.  Zoals bijvoorbeeld naar aanleiding van de tentoonstelling met werk van Hercules Seghers in het Rijksmuseum. Zelden krijg je zo mooi en precies geformuleerd waarom deze tentoonstelling zo bijzonder was en herhaald bezoek noodzakelijk. Daarom ook zullen we in antwoord op zijn vroegtijdig overlijden blijven kijken naar en genieten van de tekeningen en boeken van Noorman. ord op zijn vroegtijdig overlijden blijven kijken naar en genieten van de tekeningen en boeken van Noorman.


   

Suzanna Héman, assistent-conservator, Stedelijk Museum, Amsterdam

   

Ronald Noorman in de Canvasconnectie

 

   

Een kort fragment uit de Canvasconnectie over Ronald Noorman.
Uitgezonden op vr 14/10/2011 op Canvas

 

   

De Canvasconnectie was een reeks documentaires over kunstenaars en hun werk, waarbij zij zelf ook naar het werk van anderen kijken. Bekijk hier een vollediger fragment.

 

   

Collecties

    Stedelijk Museum, Amsterdam  
    Teylers Museum, Haarlem  
    Frans Hals Museum, Haarlem  
    Collection ABN AMRO Bank, Amsterdam  
    Collection AMC, Amsterdam  
    Collection Armando, Amsterdam / Berlin  
    Museum Waterland, Purmerend  
    Instituut Collectie Nederland  
    City of Toronto (CAN)     
    Collection De Buck-Bank, Gent (B)  
    Provincie Utrecht  
    Collection Kennedy Van der Laan, Amsterdam  
    NOG Verzekeringen  
    Collection Bouwfonds Nederland, Hoevelaken (NL)  
    Collection Inge de Bruin-Hein, Wassenaar (NL)  
    Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum, Amsterdam  
    Museum Waterland, Purmerend (NL)  
    Instituut Collectie Nederland (NL)  
    Collection SNS Reaal Kunstcollectie, Utrecht (NL)  
    Koninklijke Bibliotheek Albert I, Brussel (BE)  
    Stadsbibliotheek Antwerpen (BE)  
    Koninklijke Bibliotheek. Afd. Bijzondere Collecties, Den Haag (NL)  
    Ministerie van Buitenlandse zaken, Den Haag (NL)  
    Museum Folkwang, Essen (DE)  
   

 
       
     
   

 

Sur Place, met gedichten van Hans Faverey en vier etsen van Ronald Noorman. Ergo Pers 2006. Bij elk exemplaar hoort een suite met vier door Ronald Noorman getekende en genummerde etsen.

Negende Eeuw, een bibliofiele uitgave met gedichten van H. H. ter Balkt en vijf etsen van Ronald Noorman, Ergo Pers 2009. Bij elk exemplaar hoort een suite met vijf door Ronald Noorman getekende en genummerde etsen.

Tourniquets, editie met twee lithogtafieën van Ronald Noorman, Ergo Pers 2009. 

Krijtdiertjes, met gedichten van Wislawa Szymborska en vijf lithografieën van Ronald Noorman, Ergo Pers 2012.
Bij elk exemplaar hoort een suite met vijf door Ronald Noorman getekende en genummerde lithografieën. 

 

 
 

 
 
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

 

 
ˆ