Ergo Pers Home
  
 

Ronald Noorman
Ronald Noorman, lithografie op de omslag van Krijtdiertjes, 
bij gedichten van Wislawa Szymborska, Ergo Pers 2012
Ronald Noorman, lithografie op de omslag van Krijtdiertjes,
bij gedichten van Wislawa Szymborska,
Ergo Pers 2012
 

In maart 2012 verscheen Krijtdiertjes (Otwornice), een 'livre de peintre' met gedichten van Wislawa Szymborska en lithografieën van Ronald Noorman. Het boek werd voorgesteld in Museum De Pont op 18 maart 2012.
De Poolse dichteres Wisława Szymborska [º1923] was internationaal amper bekend toen de Zweedse Academie op 3 oktober 1996 bekendmaakte dat haar de Nobelprijs voor Literatuur was toegekend. In datzelfde jaar publiceerde het PoëzieCentrum Gent als eerste uitgever in ons taalgebied een bescheiden tweetalige bloemlezing uit haar poëzie onder de titel Verrukking & wanhoop (Zachwyt i rozpacz). Jeannine Vereecken vertaalde de gedichten.
In 2012 bracht Rein Ergo haar in contact met de tekeningen van Ronald Noorman. Zij selecteerde enkele gedichten voor Otwornice.
Inmiddels maakt het boek o.a. deel uit van de collecties van het Stedelijk Museum (Amsterdam), het Rijksmuseum (Amsterdam), de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en de afdeling Kostbare Werken van de Koninklijke Bibliotheek Albert I (Brussel).

Bekijk het boek online | pdf

 

         
   
         
   
 

                                

Ronald Noorman, serie van vijf litho's voor Krijtdiertjes